Gezonde frisdrank bestaat echt!

Gepubliceerd op 13 februari 2022 om 16:45

Gedurende 2022 gaat een breed consortium van MKB ondernemers in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences aan de slag met het innovatieve project Extracts by Nature.

Het project komt voort uit toenemende wereldwijde trends op het gebied van voedsel en gezondheid laten in recente jaren. Dit laat in toenemende mate een verschuiving in de vraag naar dranken vanuit de consument zien. Waarbij het gezondheidsaspect centraal staat, zowel voor thuisconsumptie als in de horeca. Het betreft hier o.a. nieuwe inzichten in relatie tot consumptie van alcohol kunstmatige zoetstoffen en suikers, alsmede het belang van duurzaamheid en circulaire economieën.

CIRCULAIR IN DE REGIO

Het project Extracts by Nature heeft als doelstelling de ontwikkeling van een destillatieproces waarbij essentiële stoffen (geur-, smaak- en werkzame stoffen) uit reststromen worden geëxtraheerd, ter natuurlijke en duurzame verrijking van gezonde dranken en voedsel. Voor de ontwikkeling van dit proces wordt als eerste stap in het project een volwassen frisdrank voor consumenten ontwikkeld. Waarbij de aroma’s en werkzame stoffen uit reststromen van agrofoodketens hun weg vinden tot het eindproduct. Resulterend in dranken die naast een unieke smaakbeleving ook functionaliteit bieden, zoals bijvoorbeeld het aansterken van het immuumsysteem

LOKALE IMPACT

Doordat de te realiseren Supply Chain vrij schaalbaar en circulair is, biedt het potentie voor een nieuwe brouwerij in West-Brabant. Tevens zullen de binnen dit project te ontwikkelen processen, componenten en kennisvragen toepasbaar zijn voor andere brouwerijen in de regio. Met als resultaat toegevoegde waarde en nieuwe kansen voor alle partijen binnen de samenwerking. Van de telers, tot de horeca en kennisinstellingen. Tevens draagt het project direct bij aan de verduurzaming, kennisontwikkeling en innovatievermogen binnen de Agrofood en Logistiek sectoren in West-Brabant.

REGIO WEST-BRABANT ONDERZOEK & ONTWIKKELFONDS

De realisatie van dit project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage vanuit het Onderzoek & Ontwikkelfonds Regio West-Brabant.

IN SAMENWERKING MET: